Har du enskild firma och det känner att du inte hinner deklarera i tid? Då kan du söka om anstånd hos Skatteverket och få uppskov med hela inkomstdeklarationen. Här berättar vi hur du ska göra och vilka förutsättningar som krävs för att du ska få uppskov med deklarationen.
Alla som behöver extra tid för att lämna in deklarationen kan få anstånd fram till 1 juni. Beskedet får du direkt redan vid ansökan. Har du redan tidigare fått anstånd så förlängs det automatiskt fram till 1 juni och du behöver inte göra något mer. Det finns särskilda fall där Skatteverket kan ge ännu längre uppskov, men detta är inget du kan räkna med.
Vad krävs för att du ska kunna få uppskov med deklarationen?
”Särskilda skäl” gäller för att du ska få uppskov, oavsett om du söker som privatperson, eget företag eller dödsbo. Semester är exempelvis inte godkänt om det handlar om bara en vecka, men om du är borta på en längre resa med familjen eller på en längre tjänsteresa så ökar dina chanser att få uppskovet beviljat.
Ett annat skäl som ofta godkänns är komplicerade inkomstförhållanden. Det kan vara att du anlitat en redovisningskonsult eller någon annan form av sakkunnig och den personen blir sjuk eller inte är tillgänglig av någon annan anledningen inte är disponibel. En bra anledning är också att du inte har fått in dina uppgifter i tid.
Uppskov för aktiebolag och handelsbolag
Aktiebolag och handelsbolag kan generellt inte få uppskov på deklarationen. Men de företag som deklarerar elektroniskt får en månad extra att deklarera på.
Anstånd om uppskov för deklarationen ansöker du om på Skatteverkets hemsida.
Man kan även ansöka om uppskov på skatten när man har sålt en bostad. Ska du köpa en ny bostad så har du i vissa fall rätt att ansöka om uppskov.
Andra inlägg
- Fakturera utanför EU – detta gäller
- Momsfri försäljning inom EU - så fungerar det
- Förlängt räkenskapsår - så fungerar det
- Kan man använda kontoutdrag för redovisning?
- Hur går en skatterevision till?
- Vad är en huvudbok?
- Vad händer om man missar fakturor vid redovisningen för enskild firma?
- Hur ofta ska man redovisa moms som enskild firma?
- Så fungerar en periodiseringsfond
- Nya regler för EU-moms